استابلایزر برق چیست؟
استفاده از دستگاه استابلایزر های برق به یک نیاز برای هر خانه تبدیل شده است. استابلایزرها برای کاهش نوسانات وارد شده از شبکه برق و جلوگیری از خرابی تجهیزات استفاده میشوند. البته انواع مختلفی از استابلایزر های برق در حال حاضر با عملکرد و کارکرد های متفاوت در دسترس هستند. آخرین پیشرفت های فناوری مانند تراشه های ریزپردازنده و دستگاه های الکترونیکی قدرت، استابلایزر های برق را تغییر داده است. آن ها اکنون کاملا خودکار، هوشمند و دارای تعداد زیادی عملکرد اضافی هستند. در ادامه قصد داریم استابلایزر های برق را به طور کامل توضیح دهیم و اطلاعات خرید و رنج قیمت دستگاه استابلایزر را نیز در اختیار شما قرار می دهیم.
استابلایزر برق چیست؟
استابلایزر برق سیستمی است که برای حفظ خودکار ولتاژ ثابت طراحی شده است. یک استابلایزر برق ممکن است از یک طراحی ساده پیشخور، از مکانیزم الکترومکانیکی یا قطعات الکترونیکی استفاده کند. استابلایزر برق یک دستگاه الکتریکی است که برای ارائه ولتاژ خروجی ثابت به پریز در پایانه های خروجی آن، صرف نظر از هرگونه تغییر نوسان در ورودی یعنی منبع ورودی استفاده می شود. هدف اصلی استابلایزر برق، محافظت از وسایل الکتریکی/الکترونیکی (به عنوان مثال - واحد تهویه مطبوع، یخچال، تلویزیون و غیره) از آسیب احتمالی ناشی از نوسانات ولتاژ، ولتاژ بیش از حد و شرایط تحت ولتاژ است. استابلایزر برق با نام AVR (تنظیم کننده ولتاژ خودکار) نیز شناخته می شود. استفاده از استابلایزر های برق تنها محدود به تجهیزات خانه / اداری نیست که منبع تغذیه آن ها از خارج می باشد. حتی کشتیهایی که ترتیب منبع تغذیه داخلی به شکل آلترناتورهای دیزلی دارند؛ برای ایمنی تجهیزات خود به شدت به این AVR ها وابسته هستند. انواع مختلفی از استابلایزر های برق ولتاژ موجود در بازار را مشاهده می کنیم. استابلایزر های برق اتوماتیک، آنالوگ و دیجیتال در بسیاری از کارخانه ها در دسترس هستند. این استابلایزر های برق ممکن است بر حسب نوع کاربرد، به دسته ی استابلایزر تک فاز (خروجی 220/230 ولت) یا استابلایزر سه فاز (خروجی 380/400 ولت) باشند.
استابلایزر برق چگونه کار می کند؟
به زبان ساده، استابلایزر برق نوسانات ولتاژ در برق را تشخیص می دهد و آن را به صورت داخلی تنظیم می کند تا محدوده ثابتی از ولتاژ خروجی را ارائه دهد. اگر ولتاژ برق شهری پایین باشد؛ استابلایزر برق شما، آن را حس می کند. ولتاژ شهری را تا میزانی که نیاز دارد افزایش داده و بعد با اتصال به تجهیزات باعث می شود هیچگونه مشکلی در کارکرد آن به وجود نیاید. اما به زبان تخصصی می توان گفت کار اصلی یک استابلایزر انجام دو عملکرد ضروری یعنی عملکرد Buck و Boost است. عملکرد Buck and Boost به معنای تنظیم یک ولتاژ ثابت از ولتاژ بیش از حد و ولتاژ پایین است. این عملکرد Buck and Boost ممکن است به صورت دستی با کمک کلیدهای انتخابگر یا به طور خودکار با کمک مدار های الکترونیکی اضافی انجام شود. در شرایط ولتاژ بیش از حد، تابع باک کاهش لازم را از شدت ولتاژ انجام می دهد. به طور مشابه در شرایط ولتاژ پایین، عملکرد Boost شدت ولتاژ را افزایش می دهد. این دو عملکرد به گونه ای فعالیت می کنند که ولتاژ خروجی کاملا یکسان حفظ شود. تثبیت ولتاژ شامل اضافه یا کم کردن ولتاژ از منبع ولتاژ اولیه است. برای انجام این عملکرد، استابلایزر های برق از یک ترانسفورماتور استفاده می کنند که به رله های سوئیچینگ در پیکربندی های مختلف مورد نیاز متصل است. تعداد کمی از استابلایزر های برق از یک ترانسفورماتور با شیر های مختلف روی سیم پیچ آن برای ایجاد اصلاحات مختلف ولتاژ استفاده می کنند. در حالی که تعداد کمی از استابلایزر های برق دارای ترانسفورماتور خودکار برای ارائه محدوده مورد نظر اصلاح هستند.
چرا بهتر است از استابلایزر برق استفاده کنیم؟
- ایمنی را تضمین می کند: برق یک نیاز جدی برای جریان بدون وقفه و کار خانواده است. استابلایزر برق، ایمنی و منبع تغذیه ایمن را برای عملکرد صحیح دستگاه ها در هر مکانی تضمین می کند.
- راندمان در شرایط نامطلوب: با منابع ولتاژ ناهموار، مشکلات متعددی ممکن است رخ دهد. برای عملکرد روان و ثابت دستگاه ها، یک استابلایزر برق مورد نیاز است که در هنگام نوسانات ولتاژ، مقدار ثابتی را برای بار فراهم کرده و به حفظ ولتاژ در سطح مناسب کمک کند.
- جلوگیری از آسیب دائمی به لوازم خانگی: هر دستگاهی به سطوح مختلفی از ولتاژ نیاز دارد و نوسانات مکرر آن می تواند منجر به آسیب دائمی به دستگاه شود. تثبیت کننده ولتاژ از بروز چنین اتفاقی جلوگیری کرده و برق مورد نیاز دستگاه ها را تامین می کند. این تثبیت کننده به عنوان یک سپر محافظ عمل می کند و احتمال خرابی را کاهش می دهد.
تمام دستگاه های الکتریکی یا الکترونیکی به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که با حداکثر کارایی با یک منبع ولتاژ معمولی که به عنوان ولتاژ عملیاتی شناخته می شود؛ کار کنند. بسته به حد اینکه چقدر دستگاه ایمن طراحی شده، محدوده کار (با بازده بهینه) یک دستگاه الکتریکی/الکترونیکی ممکن است به ± 5٪، ± 10٪ یا بیش تر محدود شود. به دلیل بسیاری از مسائل، منبع ولتاژ ورودی که ما دریافت می کنیم همیشه تمایل به نوسان دارد و در نتیجه این منبع دائما متغیر است. ولتاژ متغیر، مهم ترین عامل در کم شدن میزان راندمان دستگاه و زیاد شدن میزان خرابی محسوب می شود. به یاد داشته باشید هیچ چیز برای یک دستگاه الکتریکی یا الکترونیکی مهم تر از یک منبع تغذیه فیلتر شده، محافظت شده و پایدار نیست. برای اینکه دستگاه استابلایزر قادر به انجام عملکرد خود به بهترین شکل ممکن باشد؛ به منبعی برای ولتاژ درست و تثبیت شده نیاز دارید. این استابلایزر برق است که تضمین می کند که دستگاه بدون توجه به نوسانات، ولتاژ مورد نظر و تثبیت شده را دریافت می کند.
بیشتر بخوانید: اگر تمایل دارید در رابطه با اهمیت استفاده از استابلایزر بیشتر بخوانید روی لینک کلیک کنید تا به صفحه مربوطه هدایت شوید.
مهم ترین کاربرد استابلایزر برق چیست؟
استابلایزر برق به عنوان یک سپر محافظ عمل می کند و احتمال خرابی را کاهش می دهد. هدف اصلی این دستگاه، محافظت از کالا های سنگین مانند واحد تهویه مطبوع، یخچال، تلویزیون و… است که برق سنگین مصرف می کنند. نصب استابلایزر برق برای محافظت از وسایل برقی گران قیمت مانند تلویزیون، یخچال و کامپیوتر ضروری است.
انواع استابلایزر برق
استابلایزر های برق که بهصورت دستی کار میکردند؛ ابتدا به بازار آمدند. این نوع استابلایزر های برق از رله های الکترومکانیکی برای انتخاب ولتاژ مورد نظر استفاده می کردند. با پیشرفت تکنولوژی، مدار های الکترونیکی اضافه شده به وجود آمدند و استابلایزر های برق اتوماتیک شدند. سپس استابلایزر برق مبتنی بر سروو آمد که قادر به تثبیت ولتاژ به طور مداوم و بدون دخالت دستی است. اکنون استابلایزر های برق مبتنی بر IC/Micro کنترلر نیز در دسترس هستند که می توانند عملکرد های بیش تری را نیز انجام دهند.
در سایت مقاله کامل تری در رابطه با انواع دستگاه استابلایزر وجود دارد که در صورت تمایل می توانید آن را مشاهده کنید.
استابلایزر های برق را می توان به طور کلی به سه نوع، تقسیم کرد:
- استابلایزر های برق نوع رله
- استابلایزر های برق مبتنی بر سروو
- استابلایزر های برق ولتاژ ساکن
استابلایزر های برق نوع رله
در استابلایزر های برق نوع رله، ولتاژ توسط رله های سوئیچینگ تنظیم می شود. برای اینکه بتوانید ترانسفورماتور های ثانویه را در عملکرد های مختلف به کار بگیرید؛ باید از رله ها استفاده کنید. در این صورت، به عملکرد Buck & Boost دست میابید. استابلایزر های برق نوع رله معمولا نوسانات ورودی 15±% را با دقت خروجی بین ± 5% تا ±10% تثبیت می کنند.
استابلایزر های برق مبتنی بر سروو
در استابلایزر های ولتاژ مبتنی بر سروو، تنظیم ولتاژ با کمک سروو موتور انجام می شود. آن ها همچنین به عنوان استابلایزر سروو شناخته می شوند. به دلیل خاصیت Close Loop، استابلایزر های برق مبتنی بر سروو برای وسایل یا تجهیزاتی که بسیار حساس هستند و برای انجام عملکردهای مورد نظر نیاز به منبع تغذیه ورودی دقیق (±01%) دارند؛ استفاده می شوند.
استابلایزر های برق ساکن
یکسو کننده ولتاژ استاتیک مانند استابلایزر های برق مبتنی بر سروو فاقد قطعات متحرک است و برای تثبیت ولتاژ، از یک مدار مبدل الکترونیکی قدرت استفاده می کند. این استابلایزر های برق استاتیک دارای دقت بسیار بالایی هستند و تثبیت ولتاژ در محدوده ± 1٪ است. یک استابلایزر برق ساکن شامل ترانسفورماتور Buck & Boost، مبدل قدرت ترانزیستور دو قطبی گیت عایق (IGBT)، میکروکنترلر، ریزپردازنده و سایر اجزای ضروری است.
مزایای استفاده از استابلایزر برق
- استابلایزر های برق سطوح ولتاژ را در انواع مختلف تجهیزات برقی تنظیم می کنند. از آن ها در خانه ها، ساختمان ها، صنایع، موسسات آموزشی، مراکز تجاری، مجتمع ها استفاده می شود.
- استابلایزر های برق از چنین تجهیزاتی در برابر هر نوع مسائل ولتاژ محافظت می کنند. بنابراین هیچ گونه آسیب ناشی از برق برای چنین وسایلی وجود نخواهد داشت. آن ها ایمنی 100% را برای ماشین آلات صنعتی و لوازم خانگی تضمین می کنند.
- همانطور که استابلایزر های برق ایمنی در سطح جهانی را ارائه می دهند؛ طول عمر سالم تجهیزات را نیز بیش تر می کنند.
- استابلایزر های برق یک گزینه مقرون به صرفه برای صرفه جویی در مصرف برق و کاهش میزان بهای قبوض آن محسوب می شوند.
- استابلایزر های برق از خطرات ناشی از حوادث برقی ایجاد شده در هنگام افزايش ولتاژ و اتصال کوتاه جلوگیری می کنند.
- استابلایزر های برق از آخرین و جدید ترین شیوه های تکنولوژی استفاده می کنند که کیفیت، کارایی و ایمنی آن ها را بهبود می بخشد.
- استابلایزر های برق با مواد اولیه استاندارد برای سیم پیچی، محافظ، عایق و.. ساخته شده اند. بنابراین می توان آن ها را به طور موثر برای مدت زمان طولانی تری استفاده کرد.
- استابلایزر های برق برای عملکرد مناسب نیازی به نگهداری زیادی ندارند.
- استابلایزر های برق را می توان در اندازه ها، ظرفیت ها و مدل های مختلف بر اساس هدف کاربردی ساخت.
در مقاله ی مزایای استفاده از استابلایزر ، به صورت تخصصی به مزایای استفاده از دستگاه استابلایزر پرداخته ایم که می توانید به سادگی مطالعه نمایید.
سخن پایانی
ما در آی تی اهورا همواره آماده هستیم تا در جهت انتخاب و خرید دستگاه استابلایزر ضمن ارائه ی بهترین قیمت و بالاترین کیفیت، انواع مشاوره های تخصصی را نیز به شما ارائه نماییم. بنابراین اگر در انتخاب دستگاه استابلایزر مد نظرتان دچار تردید شدید، حتما با مشاورین آی تی اهورا در ارتباط باشید.